09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık’ta gezilecek yerler konusunda kararsız kaldıysanız içeriğimiz tam size göre.

Ayvalık, doğası ve tarihi ile pek çok görülmeye değer yer sunar. Nefes kesen güzellikteki adaları, tarihi  köyleri, insanın içinde kaybolma isteği uyandıran daracık sokakları, dünyaca ünlü plajları, tabiat parkları ve birçok tarihi binası, müzesi ve sergisiyle Ayvalık bir tatil beldesinden çok bir kültür şehridir.

Midilli adasının da komşusu sayılan Ayvalık, bölgede feribot seferleri düzenleyerek ulaşım imkanı da sunuyor.

1- Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergisi

Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ayazması Derneği ortak projesi ile, Kalkolitik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne kadar gelen ve Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan, Ayşe Mina Esen’e ait koleksiyondan 619 eşsiz eser Necdet Bezmen küratörlüğünde Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergisi’nde sizlerle buluşuyor.

Koleksiyonda pişmiş toprak, bronz, taş, demir, gümüş, kemik, cam ve mermer eserler yer alıyor.

Öne çıkan eserler arasında; Gaga Ağızlı Testi, Maşrapa, Kandiller, Silindir Mühürler, Tabletler, Ağırşaklar, İdoller, Yortan Seramikleri, Megara Kaseleri, Bizans Haçları, Urartu Kemerleri, Nike Heykeli ve Zeus Heykeli bulunmakta.

Ayvalık_Anadolu_Uygarliklari_Sergisi

2- Ayvalık Ayazması

Ayazma Şifalı Sular MerkeziPanagia Faneromeni olarak da bilinen Ayvalık‘ın merkezinde yer almaktadır. Ayazma kutsal veya şifalı su demektir. Panagia, Ortodoks inancında Meryem Ana’ya verilen bir isimdir. Faneromeni ise canlanan, yeniden ortaya çıkan anlamına gelmektedir.

Ayvalık‘ta yıpranmış ve metruk durumdaki Ayazma Binası‘nın ayağa kaldırılması ve restore edilmesi projesiyle 2018’de herkesin ziyaretine açılmıştır.

Ortodoks inancına göre kutsal su birçok hastalığa iyi gelir ve onu içenlerin duaları kabul olur. Ayazmalar, geçmişte bir tür şifa merkezi işlevi görmüş yapılardır. 1852 yılında yapının bugün bulunduğu yerde kazılar yapılmış ve kutsal olduğuna inanılan su ile birlikte bir Meryem Ana heykeli bulunmuştur. Daha önce de buna benzer bir yapının olduğu düşünülen yere 1867 yılında küçük bir ayazma inşa edilmiş ancak çok uzun süre ayakta kalamamıştır. Günümüze ulaşan ayazma  1890 yılında yapılmıştır.

Ayvalik_Ayazmasi

3- Rahmi M. Koç Müzesi (Cunda Taksiyarhis Kilisesi)

Rahmi M. Koç Müzesi, Ayvalık‘ta önemli gezilecek yerler arasındadır. Rahmi M. Koç Müze binası, aslında 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi‘dir. 1944’teki büyük depremin ardından terkedilen kilise,  Rahmi Koç tarafından satın alınarak restore edilmeye başlanmıştır.

Restorasyonun ardından yapı 2014 yılında hizmete açılmış ve müze olarak kullanılmıştır. Rahmi Koç koleksiyonlarının sergilendiği müzeyi gezerken kilisenin antik yapısını hissedecek ve sergilenen koleksiyonun ihtişamını göreceksiniz.

Rahmi_M_Koç_Müzesi

4- Taksiyarhis Anıt Müzesi (Ayvalık)

Ayvalık’ın ilk kilisesi olan Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi, 15. yüzyıl’da küçük bir kilise olarak inşa edilir. Hz. İsa’nın yaşam hikayesini anlatan mermer ikonalar, aziz ikoaları, kabartmalar ve altın varaklarla süslenmiş kilise, 1893’teki düzenlemeyle neo-klasik üslupta ve iç dekorasyonu eklektik olarak tamamlanır. 

1927 yılından itibaren uzun süre “Tekel Deposu” olarak kullanıldıktan sonra terkedilen yapı 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca restore edilir ve 2013 yılında Taksiyarhis Anıt Müzesi Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdüdrlüğü’ne bağlı birim olarak hizmete sunulur.

Taksiyarhis Anit Muzesi

5- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Ayvalık gezilecek yerler listesinin bir sonraki durağı Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı. Mübadele sırasında yıkılmış, 2007 yılında restore edilerek Belediye Kütüphanesi ve Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı‘na dönüştürülmüştür. Eski devlet adamı ve diplomat Necdet Kent’in bağışladığı kitaplardan oluşan kütüphane, geniş bir koleksiyona sahip.

Bu değerli kütüphanenin yanı sıra harika manzaralı kafe, şehrin en popüler turistik yerlerinden biridir.

Sevim_Necdet_Kent_Kitapligi

6- Sabahattin Ali Müzesi

Sabahattin Ali‘nin yaklaşık 100 yıl önce yaşadığı Edremit‘teki ev, Edremit Belediyesi‘nin restorasyon çalışmaları ile birlikte Sabahattin Ali Anı Evi olarak 2020 yılında ziyarete açıldı. Yazarın yaşadığı ev, Hekimzade semtinde kendi adını taşıyan sokaktadır.

Sabahattin Ali Müzesi‘nde ünlü yazarın kişisel eşyalarını, kıyafetlerini ve kitaplarından oluşan geniş bir yelpazeyi görebilir ve hakkında pek çok şey öğrenme fırsatı bulabilirsiniz.

Sabahattin_Ali_Muzesi

7- Ayışığı Manastırı

Ayvalık‘ta Cunda Adası‘ndaki Pateriça yarımadasının en ucunda yer alan manastır, 18. yüzyılda Aynoroz rahipleri tarafından yaptırılmış olmalıdır. Daha  eski bir yapının üzerine inşa edildiği tahmin edilen manastır, zeytin ağaçları arasında denize sıfır konumuyla Ayvalık‘ın en önemli yapılarından birisi.

Mübadele  ve Cumhuriyet dönemi sonrasında özel mülkiyete geçen manastır, 2003 yılında Suzan Sabancı Dinçer’e satılmıştır. Restorasyon aşamasına giren manastır 2011 yılında müzeye çevrilmiştir. Müzeye ulaşım haftanın sadece bir günü  ziyarete açık olduğundan ve bazen zor olabildiğinden önceden planlama yapmanızda fayda var.

Güzel manzarası, bu tarihi binayı ziyaretçiler için daha ilginç bir durak haline getiriyor.

Ayisigi_Manastiri

 8- Şeytan Sofrası

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinde diğer bir konum Şeytan Sofrası. Hem pagan hem de ilahi dinlerce bu yer, şeytanın cennetten kovulduğu yer olarak kabul ediliyor. Mitolojideki hikayesinden farklı rivayetlere de konu olan Şeytan Sofrası, aslında sönmüş volkandan geriye kalan lav birikintilerinin oluşturduğu bir tepe ve yuvarlak bir sofayı andırıyor. Demir parmaklıklar ile çevrelenmiş ayak izine benzeyen şekil, coğrafyanın güzelliklerini keşfetmek isteyen turistler için harika bir durak.

Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın en net ve en güzel panoramik manzarasını sunar. Ayvalık merkezden Cunda‘ya, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’na kadar pek çok noktanın görülebildiği seyir tepesi, gün batımını izlemek isteyenlerle dolu.

Ayrıca manzara eşliğinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve kafeler de bulunuyor.

Seytan_Sofrasi

 9- Tarihi Yel Değirmenleri

 Ege  tatil köylerinin en ünlü temsilcileri  tarihi yel değirmenleridir. Bodrum ve Çeşme’deki değirmenler daha çok bilinirken, Ayvalık Cunda Adası‘ndaki tarihi değirmenler de popülerlik kazanıyor.

Cunda Adası’nda üç tane tarihi değirmen var. Onlardan biri; Özel bir şirket tarafından restore edilerek restoran ve şarap barı haline getirilmiştir. İkinci değirmen ise; Günümüzde restore edilerek Rahmi Koç tarafından  kurulan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın yanında yer almaktadır.

Restore edilmiş değirmen, adanın en ünlü yerlerinden biri haline geldi. Üçüncü değirmen ise halen atıl durumdadır. Ancak tarihi yapısını kaybetmediği ve muhteşem bir manzara sunduğu için en çok ziyaret edilen ve fotoğraflanan değirmenlerden biridir. Bu yüzden tarihi değirmenleri  Ayvalık gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Cunda_Degirmen

10- Cennet Tepesi

Ayvalık’taki seyir tepelerinden birisi Şeytan Sofrası fakat bir tepe daha var. Cennet Tepesi olarak bilinen seyir tepesi, Ayvalık’ı bir baştan bir başa panoramik olarak  görmenizi sağlıyor.

Cennet_Tepei

11- Sarımsaklı Plajı

Küçükköy Mahallesi’ne bağlı Sarımsaklı’da yer alan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık’a gelenlerin en popüler plajlarından biridir. Yumuşacık sarı kumu ve berrak, kayalık olmayan denizi ile görenlerin terketmek istemeyeceği kadar güzeldir.

Ayvalık otelleri daha çok Sarımsaklı’da yer aldığı için plajın hemen arkasında konaklayabilirsiniz. Sayısız restoran, kafe ve dükkanın bulunduğu sahil, plajın hemen arkasındadır ve size birçok ihtiyacınızı karşılama imkanı sunar.

Sarimsakli_Plaji_

12- Badavut Plajı

Sarımsaklı’nın hemen yanında yer alan Badavut, Şeytan Sofrası’nın eteğindeki sakinliği nedeniyle Ayvalık’ın en popüler plajlarından biridir.

Plajın hemen önündeki basamaklı kayalıklar doğa severlerin gözdesi. Sarımsaklı plajına göre denizin içindeki bazı yerler taşlı olsa da halk plajı olduğu için burada sorunsuz bir şekilde eğlenebilirsiniz.

Badavut_Plaji

13- Altınova Sahili

Ayvalık’ın ilçelerinden biri olan ve Ayvalık’a 18 km uzaklıktaki Altınova‘da kendine ait kumsalı ile herkesin favori mekanlarından birisi. Altınova, tatilcilerin genellikle ev sahibi olduğu ve mevsime bağlı olarak yoğunlaşan yazlık destinasyonlardan biridir. Bu nedenle Altınova Plajı turistlerden çok tatilcilerin geldiği bir plajdır. Deniz sakin ve temiz. Sarımsaklı plajına göre deniz daha tuzlu ve soğuk ama mevimsel olarak değişebiliyor.

Sahilde çok sayıda işyeri ve kafeler var ve bunlar için uzun kuyruklar oluşuyor. Plaja giriş ücretsiz, omzunuza havlu atıp dilediğiniz gibi plaja gidebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye ihtiyacınız varsa firmalardan ücret karşılığı kiralayabilirsiniz.

Altinova_Sahil

14- Altınkum Plajı

Paşa Koyu’nun hemen yanında yer alan Altınkum Plajı, sakin de durgun yüzeyi ile bir göl görünümündedir. İsmini de altın rengi kumundan alır.

Yeşillikler içinde, doğanın sessizliğinde deniz keyfi yapabileceğiniz bir plaj… Plaja ulaşım da çok kolay. Sarımsaklı ve Ayvalık’tan araba veya minibüs ile ulaşabilirsiniz.

Altinkum_Sahil

15- Maden Adası

Ayvalık Cunda Adası’nın batı ucunda yer alan Maden Adası, berrak suyuyla adeta bir koy, saklı bir cennet. Cunda adasının en batısından yürüyüş yapabiliriz. Cunda’dan Maden Adası’na giden bu yola Ayışığı Yolu denir.

Diz boyu su, sonlara doğru biraz daha derinleşiyor. Çocuklu aileler için oldukça uygun bir yerdir.

Maden Adası sakin ve huzurlu olduğu için tercih edilebilir. Ancak adaya ulaşmak için Cunda adasının toprak ve engebeli yollarından geçmeniz gerekiyor. Arabanın alt tarafının biraz daha yüksek olması son derece önemlidir. Çünkü yol çok kötü durumda. Fakat yolu aşıp sakinliğe vardığınızda geçtiğiniz kötü yolu unutuyorsunuz.

Maden_Adasi

16- Ortunç Koyu

Ayvalık’ta gezilecek yerler konusunda son olarak Ortunç Koyu’nu ziyaret edebilirsiniz. Cunda’da bulunan Ortunç Koyu, Ayvalık’ın en güzel koylarından birisidir. Berrak, masmavi sularıyla görenleri kendine hayran bırakan koy,  sakin bir deniz keyfi arayanlar için güzel bir alternatif. Tekne ile de ulaşılabilen koya araba ile Cunda Adası’na ulaşabilirsiniz. Ayvalık’taki diğer plajlara göre denizi daha sakindir.

Koyun bölgesinde bir otel var, ancak otel alanına erişim sadece otel misafirleri ile sınırlıdır. Otel bölgesinin yan taraflarında ağaçlık ve halka açık alanlar var. Dinlenmek için birebir.

Ortunc_Koyu
Yanıtla
Whatsapp Destek
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?