09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.

Umma Tabletleri

Umma, Güney Irak’taki Lagaş/Tello bölgesinin kuzeybatısındaki Sat el-Hay ve Sat el-Kar denen yere verilen addır. Bu bölgeden çıkan tabletler Yeni Sümer (III. Ur) Dönemi’ne (MÖ 2112-2004) tarihlenir. Mezopotamya’nın Orta Tunç Çağı’nın bir bölümünü kapsar. III. Ur Hanedanı Döneminde var olmuş 5 kralın yaklaşık 100 yıl tahtta kaldıkları bilinmektedir. Bu hanedan, yönetim ve bürokratik konularla ilgili bilgiler veren ekonomi tabletleriyle ünlüdür. Elimizdeki iki tablete konu olan üçüncü kral Amar-Sin’dir. MÖ 2046-2038 yılları arasında 9 yıl egemen oldu. Kral Amar-Sin’de kendini diğer krallar gibi tanrı olarak görür ve tanrılar gibi kutsanır. Yaptırdığı tapınakların kerpiçlerinde de adı geçer. En önemli örneği Eridu kentindeki zigguratta ele geçmiş bulunuyor.

 

 

TABLET I

“Kamış Eşya Belgesi”

Yeni Sümer krallarından Amar-Sin’in egemenliğinin 7. yılına denk gelir. Tabletin yarısı kırık ve eksik olup, var olan çivi yazılı işaretlerden kelimelerin yarısı anlaşılamıyor; bu nedenle tam anlamıyla transkripsiyonu yapılammıyor. Yazıttaki en ilginç kelime tabletin ön yüz dördüncü satırında yer alan noter pozisyonuyla eş değer olan “lukalla” sıfatıdır ve “yapılan işe tanıklık etmek” anlamına gelir.

 

TABLET II

“Teslim alma belgesi”

Yeni Sümer krallarından Amar-Sin’in egemenliğinin 2. yılına denk gelir. Tabletin yüzeyinde bozukluklar ve eksiklikler vardır. Yalnızca sağlam olan bölümü okunabilmiş durumdadır. Tabletin arka yüzünde tipik Umma tabletlerinde esas olan çivi yazısı ve mühür lejantı bulunuyor. Lejantta iki satır çivi yazısı silik olduğundan okunamadı.

Hayatagacikitapbaski_23X33Cm_Page_049
Yanıtla
Whatsapp Destek
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?