09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.

KALKOLİTİK ÇAĞ (MÖ 5500/5000 – MÖ 3200)

Metalin, taş aletlerin yerini almaya başlamasıyla bu iki ürünün birlikte kullanıldığı döneme Kalkolitik  Çağ (Maden-Taş Çağı) adı verilir. Başta bakır olmak üzere madenin kullanılmaya başlamasıyla, üretim teknolojileri, ticaret ve ekonomide ilerleme görülür.

Hayatagacikitapbaski_23X33Cm_Page_013
Meyvelik, Pişmiş Toprak

KALKOLİTİK ÇAĞ’DA ÖNEMLİ MERKEZLER

Anadolu’da Kalkolitik Çağ’a ait en önemli merkez, MÖ 5500 yıllarında ilk bakır aletlerin ortaya çıktığını gördüğümüz Burdur yakınlarındaki Hacılar yerleşmesidir. Anadolu’daki diğer Kalkolitik merkezlerini, Alişar (Yozgat, Sorgun), Alacahöyük (Çorum, Alaca), Kuruçay (Burdur, Kuruçay), Beycesultan (Denizli, Çivril), Karataş-Semayük (Antalya, Elmalı), Can Hasan (Karaman, Alaçatı). Yumuktepe (Mersin, Toroslar), Tarsus (Mersin), Karaz (Erzurum, Karaz), Tepecik/Makaraz (Elazığ, Tepecik), Değirmentepe (Malatya, Battalgazi), Norşuntepe (Elazığ, Alişam) ve Fikirtepe (İstanbul, Kadıköy) olarak sıralayabiliriz.

KALKOLİTİK ÇAĞ’DA GELİŞİM

Çömlekçilikte yeni formlar ve bölgelere özgü bezemelerin etkileri, gelişen ticaret anlayışı ile geniş alanlara yayılır. Duvar resimleri, heykelcikler, çanak çömlek bezemeleri, takı ve mühür gibi sanat ürünleri gelişim gösterir. Çömlek (Burdur, Hacılar), takı (Kırklareli, Aşağı Pınar), taş kap, heykelcik (Manisa, Kulaksızlar) ve maden (Mersin, Yumuktepe – Elazığ, Norşuntepe, Tepecik) işlikleri, bu ürünlerin yapımında kullanılan aletler ve üretim aşamalarını göstermesi açısından önemlidir.

Daha fazlası için sergimizi ziyaret edebilirsiniz. İletişim bilgileri için tıklayın.

Yanıtla
Whatsapp Destek
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?